Mag ik na een scheiding kiezen waar ik ga wonen?
Ben je 18 jaar of ouder? Dan beslis je zelf waar je blijft wonen na een scheiding. Je bent niet verplicht om de andere ouder te bezoeken. Je kan ook kiezen om alleen te gaan wonen.
Ben je 17 jaar of jonger? Dan mag je niet kiezen waar je gaat wonen. Je ouders of de familierechter kiezen dat en schrijven dit op in een ‘verblijfsregeling’.
Probeer er ook met iemand over te praten. Want als je ouders scheiden, zorgt dat voor veel en felle emoties. Het is iets waar je zelf geen invloed op hebt en wat veel verandert.
Mijn ouders zijn het eens over waar ik ga wonen
Zijn je ouders het eens over bij wie je blijft of gaat wonen? Dan is er geen familierechter nodig.
Ze leggen de afspraken best vast in een ‘verblijfsregeling’. Je ouders ondertekenen dat document om te tonen dat ze akkoord gaan.
Praat erover met je ouders
Praat met je ouders over wat jij belangrijk vindt. Zo kunnen ze daar rekening mee houden. Misschien wil je blijven wonen waar je altijd al woonde, omdat je dan dichter bij je school of vrienden bent. Of misschien wil je liever meeverhuizen.
Dit betekent niet dat jij moet kiezen tussen je ouders. Zolang je geen 18 jaar bent, blijft de eindbeslissing bij je ouders.
Ben je niet akkoord met de verblijfsregeling van je ouders? Contacteer het JAC in je buurt om erover te praten.
Zie ook deze tips om:
Mijn ouders zijn het niet eens over waar ik ga wonen
Geraken je ouders het niet eens? Dan beslist de familierechter. Jij en je ouders moeten je dan aan die beslissing houden.
Ben je 12 jaar of ouder? Dan nodigt de familierechter je sowieso uit voor een gesprek. Dat is het ‘hoorrecht’.
Ben je 11 jaar of jonger? Dan nodigt de familierechter je niet automatisch uit voor een gesprek, maar je kan het wel vragen.
Je kan dan een brief schrijven naar de familierechter om ‘gehoord te worden’. De familierechter moet je een brief terugsturen en je uitnodigen op gesprek. Daar luistert die naar je mening.
Wil je zo’n brief schrijven naar de familierechter, maar weet je niet hoe? Ga langs bij tZitemzo op woensdag tussen 14 en 17 uur of maak een afspraak. Zij kunnen jou helpen.
Let op: de familierechter moet niet doen wat jij vraagt of wilt. Die kan ook iets anders beslissen, omdat die denkt dat dit beter voor jou is.
Wat als ik niet wil praten met de familierechter?
Dan moet dat niet. Wil je je mening niet delen met de familierechter? Dan is dat oké.
Meer weten over je rechten bij scheiding? (12-18 jaar)
Lees dan de folder 'tZitemzo ... als ouders uit elkaar gaan. Je kan die gratis downloaden.
Meer weten over je rechten bij scheiding? (6-11 jaar)
Lees dan de folder 'tZitemzo kids ... als ouders uit elkaar gaan. Je kan die gratis downloaden.
FOTO: Terrah Holly