Ik vind praten met anderen moeilijk, wat nu?
Hoe doet die dat? Je kijkt vol verwondering naar iemand. Die is net zo nieuw als jij in deze groep. Maar binnen de minuut is die vlot aan het vertellen en zie je de anderen lachen om wat die zegt… Waarom kan die het wel? En jij niet. Is er iets mis met jou?
Nee, hoogstwaarschijnlijk helemaal niet! Mensen verschillen gewoon in hoe fijn ze nieuwe situaties vinden en hoe vlot ze ermee omgaan. Dat hangt af van wie jij bent, van jouw persoonlijkheid. Introvert, extravert, ambivert,... geeft het maar een naam! Terwijl je die persoon aan het bewonderen was, heb je bovendien veel gemist. Je hebt bijvoorbeeld niet gezien dat anderen zich misschien net zo ongemakkelijk als jij voelden.
Even wennen
In een nieuwe situatie, met nieuwe mensen… is het vaak even zoeken naar jouw plaats. Niemand wil afgaan, of er niet bij horen. Tegelijk weet ook niemand goed hoe die zich moet gedragen. Welk gedrag vinden de anderen OK? Maar ook wat interesseert deze mensen? Wat delen jullie met elkaar?
Een gesprek starten met iemand nieuw verloopt dus voor veel mensen niet vlot of vanzelf. Het is zoeken, voorzichtig proberen, een vraag stellen, en hopen dat je een onderwerp vindt dat jullie allebei interesseert:
Hallo, ik ben …
- Hey.
Amai, niet te doen om hier met de bus te geraken!
- Geen idee, ben met de fiets.
….
- … [Haalt smartphone boven en begint erop te kijken.]
Wauw! Is dat de nieuwe…? Cool, zeg! Klopt het dat je ermee … kan?
- Ja! Zie!
Wat als ik dat niet alleen bij nieuwe mensen heb?
“Maar ik heb het altijd!”, zeg je. "Ook bij mijn klasgenoten die ik al jaren ken! Ik weet nooit wat te zeggen tegen anderen."
Vind je het belangrijk om veel te praten? Niet alle vriendschappen bestaan uit veel praten. Soms heb je ook een band met mensen door samen dingen te doen. Lukt het niet om te praten? Ga samen gamen, dansen, iets repareren …
Mis je het om te kunnen praten met anderen? Wat kan je dan doen?
Wat kan ik doen als het echt niet lukt?
Gaat het echt moeizaam? Dan kan je bijvoorbeeld aankloppen bij het JAC of TEJO. Zij kunnen met jou op zoek gaan naar de reden waarom een gesprek voeren zo moeilijk is. En jou helpen er beter in te worden. Want je kan het wel voor een stuk oefenen.
Loopt het bij jou moeilijker omdat je autisme hebt? Dan heb je hier nog nuttige tips.
Het kan ook zijn dat praten voor jou moeilijk is omdat je anderen niet genoeg vertrouwt of omdat je je erg verlegen voelt. Ga daar eens kijken als je denkt dat dat bij jou het geval is.
Praten = rekening houden met jezelf en anderen
Eerst wat uitleg! Als je omgaat met andere mensen, dan pas je je gedrag voortdurend aan hen aan. Dat is ook zo in een gesprek:
Je zus geeft je een klap. Wat doe je? Word je boos? Sla je terug? Dat hangt ervan af… Welke reden heeft je zus om je te slaan? Misschien denk je dat ze boos op je is, want je hebt net iets van haar kapot gemaakt. Of misschien stel je je voor dat ze geschrokken is, want ze hoorde je niet komen en je riep luid ‘boe’ in haar oor. Of …
Je denkt dus na over waarom iemand iets doet of zegt. Waarom zou die nu fronsen? Wat denkt die? Wat voelt die dat die zich zo gedraagt? Misschien doet die dit omdat die wil dat …
Maar je denkt in een gesprek ook na over jezelf: Wat denk ik? Wat voel ik? Wat wil ik? Waarom heb ik dat gedaan? Had ik iets anders kunnen doen? En hoe moet ik nu reageren zodat …
Wat een opdracht! Voortdurend rekening houden met de mogelijke gedachten, gevoelens, bedoelingen, motivaties… van iemand anders én die van jezelf. En tegelijk een gesprek voeren.
1. Mijn vrienden vinden praten niet zo belangrijk, maar ik wel
Misschien kunnen jouw vrienden dit niet goed of vinden ze het niet belangrijk om veel te praten. Maar jij vindt het wel belangrijk. Dan zit er weinig anders op dan elders mensen te zoeken met wie je wel goed kan praten.
2. Ik vind het zelf moeilijk om te begrijpen wat mensen denken of voelen
Het kan ook zijn dat jijzelf het heel erg moeilijk vindt om te begrijpen welke gedachten, gevoelens… andere mensen hebben.
Of dat je niet de juiste woorden vindt om te beschrijven wat je zelf denkt en voelt.
Mensen verschillen in hoe goed ze dit kunnen. Sommigen hebben er meer aanleg voor, het gaat vanzelf. Vraag hen “Wat denk je? Wat voel je? Wat wil je?” en ze hebben meteen van alles te vertellen. Anderen moeten veel meer moeite doen en echt hard nadenken over alles. Misschien behoor jij gewoon tot die laatste groep en dat is ook helemaal oké! Dan kan je je focus leggen op jezelf leren accepteren. You're great!
FOTO: English Teaching Professional