Waar vind ik duurzame kleren?

Een t-shirt voor 5 euro, een hoodie voor 15 euro. Er is heel wat goedkope kledij in omloop.

Hoe kan het dat kleren soms zo goedkoop zijn?

Grote fabrieken in China, Bangladesh, Vietnam en Cambodja betalen hun arbeiders, meestal vrouwen, een heel laag loon. We noemen die landen daarom lageloonlanden. Het loon is zelfs minder dan het minimumloon in dat land. De arbeiders kunnen vaak niet van hun loon leven.

Fabrieken in lageloonlanden sparen zo veel geld uit. Want in de Verenigde Staten en in Europese landen krijgen arbeiders een hoger loon. Bovendien werken de arbeiders in lageloonlanden meestal in slechte, onveilige of barbaarse omstandigheden. De fabrieken geven geen geld om de omstandigheden te verbeteren. Ook daar sparen ze geld mee uit.

Kleren maken in lageloonlanden kost dus veel minder dan kleren maken in Europa of de Verenigde Staten. Daardoor kunnen ze je kleren goedkoper verkopen. Het zijn de arbeiders in lageloonlanden die de prijs betalen.

Welke kleren zijn dan wel OK?

Steeds meer mensen kiezen voor kledingmerken die schone of duurzame kleren produceren. Kledij die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en die gemaakt wordt in fabrieken die hun arbeiders eerlijk behandelen.

Duurzame kleren worden gemaakt met respect voor het milieu en de arbeiders. Ze bestaan uit ‘groene grondstoffen’ zoals bio katoen, hennep, bamboe, linnen of tencel.

Wat kan jij doen?

  1. Koop duurzame kleren. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer kledingmerken weten dat hun klanten schone kleren belangrijk vinden. En hoe meer ze de kleren laten maken in fabrieken die de arbeidsrechten en het milieu respecteren.
  2. Koop tweedehandse kledij! Dat is nog duurzamer, want die kledij is uiteindelijk al geproduceerd. En vaak nóg goedkoper dan die spotgoedkope hoodie

Wil je weten hoe duurzaam jouw favoriete modemerk is?

Merkenvergelijker Good on You gaat na welke merken goed bezig zijn en welke labels nog veel werk aan de winkel hebben.

Filmtip!

Meer weten over schone kleren, het probleem met goedkope kleren en de gevaarlijke werkomstandigheden van arbeiders in lageloonlanden?