Hoe verklein ik mijn plastic voetafdruk?
11-24 jaar
Wat is de plastic soep?
De plastic soep is een grote berg plastic afval die op de oceanen drijft. De plastic soep in de Stille oceaan is zo groot als Frankrijk en Spanje samen!
Hoe komt al dat plastic daar?
Via vuil afvalwater komt er plastic terecht in zee. De golven breken het plastic in kleine stukken. De zeestroming en de wind voeren het plastic mee. Op plaatsen waar zeestromingen samenkomen, zoals in Hawaï, komt ook al het plastic samen. Tot één dikke soep van afval en plastic. Want plastic vergaat niet zomaar. Sommige onderzoekers berekenden dat het 1.000 jaar duurt voor plastic vergaat.
Moeten we ons hierover zorgen maken?
Plastic soep is slecht voor dier en mens.
- Jijzelf krijgt giftige chemische stoffen uit het plastic binnen. Want kleine zeedieren als visjes en kreeftjes eten de kleine stukjes plastic. Grote zeedieren eten kleine zeedieren. En mensen eten grote zeedieren.
- Vissen, schildpadden en zeezoogdieren (bijvoorbeeld: walvissen en zeehonden) raken vast in die soep en sterven
- Zeedieren en vogels eten het plastic op, omdat ze denken dat het eten is. Het plastic verteert niet en hun maag raakt vol. Zo kan er geen eten meer bij en sterven ze van de honger.
- Het plastic vervuilt de stranden over de hele wereld.
Wat kan je ertegen doen?
- Dat is heel simpel. Gebruik zo weinig mogelijk plastic!
- Spoel geen plastic dingen door de wc, bijvoorbeeld: oorstokjes of de verpakking van tampons.
- In scrubs, douchegel of tandpasta zit vaak micro-plastic: heel kleine plastic korreltjes die je tanden of je huid glad schuren. Ook al zijn ze klein, ze zijn heel schadelijk voor het milieu. Via het afvalwater van je lavabo of bad komt dat micro-plastic in rivieren en zeeën terecht. Koop daarom geen schoonheidsproducten met ‘polyetheen’. Dat is een andere naam voor ‘plastic’.
- Teken de petitie die de EU vraagt om micro-plastic in cosmetica te verbieden.
- Micro-plastic zit ook in synthetische kleren. Telkens je ze wast, komen er micro-plastics in het water terecht. Koop kleren uit natuurlijke materialen zoals biokatoen, tencel, hennep, bamboe en linnen. Of gooi je synthetische kleren minder snel in de was.
- Zorg dat het plastic dat je toch gebruikt, gerecycleerd wordt. Door je afval te sorteren. Weet wel dat plastic moeilijk te recycleren is. Het meeste plastic kan je dus maar één keer gebruiken. Enkel PET-flessen van frisdrank kan je recycleren als je ze in de PMD-zak stopt. Ander plastic moet je bij het restafval doen. Dat wordt verbrand met ander grof vuil. En dan komen er veel schadelijke stoffen vrij.
- Ruim afval aan het strand op. Je kan je ook aansluiten bij georganiseerde acties om de stranden op te ruimen. Schrijf je in en doe mee!
- Vertel andere mensen over de plastic soep. Zo kunnen ze meehelpen om de plastic afvalberg kleiner te maken.