“De relatie met mijn stiefmoeder was een constante strijd” | Mirthe (20)

Mirthe Claus haar ouders zijn gescheiden. Nadien groeide ze lange tijd op in een nieuw samengesteld gezin.

10% van de Belgische jongeren groeit op in een nieuw samengesteld gezin. Ook Mirthe woonde in een nieuw samengesteld gezin, inmiddels woont ze bij haar moeder en zus.

“We waren met 6 thuis en mijn oudste stiefbroer had ADHD, terwijl mijn jongste stiefbroer worstelde met agressieproblemen. Mijn stiefmoeder was bijna blind. Dat alles zorgde voor een complexe dynamiek”, geeft Mirthe Claus toe.

We moesten allemaal voor onszelf zorgen.

Mirthe (20)

De financiële uitdagingen en de constante drukte van een groot huishouden waren een uitdaging. "We moesten allemaal voor onszelf zorgen", vertelt ze.

Ook de relatie met haar stiefmoeder was een voortdurende strijd, vooral tijdens haar tienerjaren. “Ik rebelleerde omdat ik steeds meer het concept begreep van gescheiden ouders. Het voelde niet altijd goed.”

Na een huwelijk van 11 jaar besloten haar vader en stiefmoeder uit elkaar te gaan. Claus voelde zich opgelucht. “De scheiding was geen verrassing, want er waren al problemen.”

Sinds de scheiding heeft ze weinig contact met haar stiefmoeder en stiefbroers, vooral door de moeilijkheden in hun relaties. Ondertussen woont ze afwisselend bij haar mama en papa.

“Elk samengesteld gezin heeft zijn eigen dynamiek. Het is belangrijk om geen vooroordelen te hebben en te begrijpen dat elke situatie uniek is”, concludeert ze.

Dit artikel is deel van de reeks Jong Gezi(e)n. Daarin brengen zes studenten Journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen getuigenissen van jongeren die niet uit een traditioneel gezin komen.

Bekijk hier alle getuigenissen van Jong Gezi(e)n

© 2024 StampMedia / Aja El Shimari, Noa Jacobs, Viktoria Marinova, Merel Van Ael, Mila Stiers en Evelien De Bauw