Ik word gepest: moet mijn school, sportclub of jeugdvereniging helpen?
Nee, je school of vereniging is niet wettelijk verplicht om iets tegen pesten te doen. Maar de meesten doen er gelukkig wel iets tegen. In elke organisatie zijn er mensen opgeleid om jou te helpen.
Het is belangrijk om erover te praten, zodat er iets gedaan wordt en het pesten stopt. Pesten pak je het best aan daar waar het gebeurt, in en met de groep. En dat is best spannend: het is normaal als je twijfelt om erover te praten.
1. Praat eerst met een volwassene die je vertrouwt
Vertel het best eerst aan een volwassene die je vertrouwt, zoals je ouder(s), (zorg)leerkracht, leiding, trainer, … Samen kunnen jullie bespreken hoe je dit kan aanpakken.
Weet je niet goed hoe je kan praten over gevoelige onderwerpen? Lees hoe je kan voorbereiden op het gesprek.
Weet de volwassene die jij in vertrouwen nam ook niet zo goed hoe dit aan te pakken? Neem dan samen even een kijkje op de wegwijzers van ALLESoverPESTEN.
2. Stap naar iemand die opgeleid is om te helpen
Deze mensen zijn opgeleid om je te helpen en weten welke stappen je kan zetten:
- de CLB-medewerker op je school: die heeft beroepsgeheim
- het aanspreekpunt integriteit (API) in je jeugdvereniging
- het aanspreekpunt integriteit (API) in je eigen sportclub of in je sportfederatie.
3. Kon je API of CLB-medewerker niet helpen en weet je niet wat doen?
Neem dan contact op met het kinderrechtencommissariaat. Zij zullen naar jou luisteren, je klacht onderzoeken en samen met jou op zoek gaan naar een oplossing.
4. Praat erover om je hart te luchten
Soms wil je naast hulp ook gewoon iemand die naar jouw verhaal luistert. Want praten helpt om je hart te luchten en je verdriet te delen.
Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, maar er bestaan ook heel wat organisaties die naar je willen luisteren. Zie: Met wie praat ik over mijn gevoelens?