Ik wil vegetariër worden. Mag ik zomaar stoppen met vlees eten?
Nee, je mag niet zomaar stoppen met vlees eten. Je moet de nuttige voedingsstoffen vervangen door genoeg te variëren met peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden ... Zo krijg je ook als vegetariër toch de nodige voedingsstoffen binnen.
Welke nuttige voedingsstoffen zitten in vlees en vis?
Vlees en vis zitten boordevol nuttige voedingsstoffen zoals:
- Eiwitten
- Vetzuren (omega 3)
- Vitaminen (B12 en D)
- Mineralen (ijzer, calcium, zink en jodium)
Die zijn belangrijk voor groei, opbouw en herstel van weefsel.
Geen vlees en vis, wat dan wel?
Als vegetariër kies je ervoor om geen vlees en vis meer te eten. Gelukkig vind je die nuttige voedingsstoffen ook in andere dingen.
Om tekorten te vermijden, vervang je vlees en vis best door:
- Peulvruchten zoals rode bonen in een chili sin carne
- Volkoren granen zoals in muesli of volkoren pasta
- Noten en zaden zoals ongezouten pindanoten
- Plantaardige oliën zoals lijnzaadolie
- Groene bladgroenten zoals spinazie
Ook eieren, melkproducten en kaas zijn een goed idee in een vegetarisch voedingspatroon en geven je nuttige voedingsstoffen.
Meer tips om vlees en vis volwaardig te vervangen.
Lees hier meer over gezonde vegetarische en veganistische voedingspatronen.
Kan ik niet gewoon vleesvervangers eten?
Vleesvervangers zijn vooral bij beginnende vegetariërs populair. Ze zijn gemakkelijk en snel klaar te maken, maar zijn (jammer genoeg) niet altijd even gezond.
Kies vooral voor de minder bewerkte varianten zoals:
- Tofu
- Tempeh
- Seitan
- Mycoproteïnen zoals in Quorn©
In plaats van kant-en-klare varianten zoals groenteburgers.
Meer weten over de gezondheid van vlees en peulvruchten/vleesvervangers?
Varieer en zoek alternatieven
Elke dag hetzelfde eten wordt snel saai en eentonig. Gelukkig is er veel variatie mogelijk, ook in een vegetarisch voedingspatroon.
En zo krijg je meteen ook alle voedingsstoffen binnen!
Op de website van Zeker Gezond vind je in de categorie 'vegetarisch' inspiratie voor gerechten.