Ik denk dat ik hoogbegaafd ben. Moet ik mij laten testen?
Je voelt je anders? Je hebt het gevoel dat je niet begrepen wordt? Het tempo op school ligt voor jou te laag en je verveelt je vaak op school? Je kan moeilijk om met onrechtvaardigheid? Als je jezelf helemaal herkent in deze vragen, dan ben je misschien hoogbegaafd.
Is het belangrijk om te weten of je hoogbegaafd bent?
De keuze is aan jou. Veel mensen hebben schrik om arrogant over te komen door het woord 'hoogbegaafd' uit te spreken. Maar als je effectief hoogbegaafd bent, kan het heel wat antwoorden geven op vragen en bezorgdheden waar je mee zit. Je leert heel wat bij over jezelf. En ook je ouders of leerkrachten begrijpen beter hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt.
Soms komen hoogbegaafden uitdagingen tegen in het leven die leeftijdsgenoten minder vaak meemaken. Info over hoogbegaafdheid of een helpende hand leren je om met die uitdagingen om te gaan en vooral ook te genieten van de talenten die je hebt.
To test or not to test
In heel wat situaties is een test nuttig. Misschien kan je meer uitdaging gebruiken op school of bij hobby's? Veel scholen zijn helaas niet bereid om die extraatjes te geven voordat een test of hulpverlener aantoont dat het nodig is.
Twijfel je of je wel hoogbegaafd bent? Of blijf je met veel vragen zitten? Een onderzoek kan dan heel wat zaken ophelderen en het inzicht in jezelf vergroten. Een testing heeft als doel om hoogbegaafden de juiste ondersteuning te geven en zich vooral goed te doen voelen in hun vel. Niet om een stempel 'hoogbegaafd' te zetten.
Hoe gaat dat, zo'n test?
Om te bepalen of je hoogbegaafd bent, leg je een intelligentietest af. In ongeveer 2,5 uur maak je oefeningen die jouw kunnen in kaart brengen. Net zoals bij iedereen komen er sterktes en mogelijk ook zwaktes uit. De hulpverlener die de test afneemt kan ook een intelligentiecijfer (IQ) berekenen en een antwoord geven op de vraag ‘Ben ik hoogbegaafd?’. Toch is dat cijfer niet allesbepalend en toont de test vooral:
- waar jouw talenten liggen
- op welke manier jij dingen leert
- wat aandachtspuntjes zijn
- en veel meer.
Veel hulpverleners vinden het ook belangrijk om jou als persoon te leren kennen en verder te kijken dan een intelligentiecijfer:
- Hoe kijk jij naar de dingen in het leven?
- Wat vind jij belangrijk in het leven?
- Wat zijn jouw interesses?
- Hoe voel jij je?
Die zaken zijn allemaal belangrijk om uit te maken of je hoogbegaafd bent en hoe je gelukkig kan zijn, worden of blijven.
“Ik herinner me nog dat ik allerlei testjes moest doen en nadien hoogbegaafdheid werd vastgesteld. Vaak hoor je dat er jarenlang onbegrip is bij anderen, maar gelukkig werd het op jonge leeftijd gezien bij mij en waren mijn ouders en leerkrachten mee met het verhaal”