Goedkoop eten, hoe doe ik dat?
Gezond en lekker eten met een beperkt budget is niet vanzelfsprekend, maar wel mogelijk. Met onderstaande tips en tricks lukt het zo om betaalbaar te eten.
1. Doe slim boodschappen
Trek met een goede planning naar de winkel om alleen de boodschappen te doen die je echt nodig hebt en te weerstaan aan onnodige verleidingen.
- Maak een weekmenu: zo moet je wekelijks maar één keer plannen en maar één keer naar de winkel.
- Weet wat je in je voorraadkast hebt staan. Als je nog drie pakken pasta hebt staan, hoef je er deze week geen nieuwe te kopen, toch?
- Check de promoties. Misschien heeft je favoriete winkel wel een app met daarin een handig overzicht van de promoties? Laat je niet verleiden, maar koop alleen de dingen die je ook echt gaat gebruiken.
- Koop seizoensgroenten- en fruit. Aardbeien in de winter? Heel lekker, maar ook heel duur. Check deze seizoenskalender om te weten welke groenten je wanneer kan kopen.
- Stel een boodschappenlijst op: op basis van je weekmenu, wat je nog in voorraad hebt, handige promoties en de seizoenskalender. Zo koop je alleen wat je nodig hebt.
- Check de producten in de snelverkoop. Dat zijn producten die aan hun vervaldatum zijn, maar wel nog eetbaar zijn. Misschien kan je daar vandaag of morgen iets mee klaarmaken?
- Betaal met cash geld. Heb je jezelf een budget gegeven voor boodschappen? Haal dat geld dan cash af. Zo geef je niet meer uit dan je hebt.
2. Pas je kook- en eetgewoonten aan
Geld besparen op voedsel doe je niet alleen in de winkel, maar ook in de keuken. Enkele kleine aanpassingen in je kook- en eetgewoonten kunnen al grote verschillen maken in je portemonnee!
- Kook zoveel mogelijk zelf. Ja, worteltjes die al geraspt en verpakt zijn, zijn gemakkelijker om mee te koken, maar vaak ook duurder en ongezonder. Net zoals kant-en-klaarmaaltijden. Kookinspiratie vind je op Zeker Gezond.
- Lang leve de diepvries. Diepvriesgroenten en -fruit kan je het hele jaar kopen, goedkoop, gemakkelijk en net zo voedzaam als verse groenten en fruit. Je kan ook alleen de portie afmeten die je nodig hebt, waardoor je minder verspilt.
- Maak grotere maaltijden. Die porties kan je dan invriezen (als je een diepvriezer hebt) of de volgende dag opeten als lunch.
- Begin de maaltijd met een kom soep. Die soep kan je heel eenvoudig maken van de groente-restjes die nog in je koelkast liggen. Zo heb je niet alleen je portie groenten binnen, maar eet je ook minder vlees bij het hoofdgerecht.
3. Gooi minder eten weg
Eigenlijk kost weggegooid voedsel je twee keer geld. Je betaalt voor het eten dat je weggooit én voor het eten dat je in de plaats moet kopen. Zonde! Voedselverspilling vermijden is dus een goede manier om centen te besparen en om iets goed te doen voor het milieu.
- Gooi minder brood weg. Vooral oud brood belandt al snel in de vuilnisbak. Je kan je brood invriezen en alleen de sneetjes ontdooien die je nodig hebt. Maar je kan van oud brood ook toasts, croutons, wentelteefjes of broodpudding maken!
- Wees kritisch over de houdbaarheidsdatum. Niet alles wat over datum is moet meteen weggegooid worden.
- Staat er THT (tenminste houdbaar tot)? Dan kan je het product nog gewoon opeten als het goed werd bewaard.
- Staat er TGT (te gebruiken tot)? Dan neem je beter geen risico voor je gezondheid.
- Koop voedseloverschotten van restaurants of winkels. Too Good To Go werkt al samen met meer dan 3000 handelaars in heel België. Check hun app om te zien welke gerechten jij op het einde van de dag goedkoop kan afhalen in de buurt.
4. Winkel eens ergens anders
Goedkope boodschappen vind je niet alleen in goedkopere supermarkten, maar ook:
- In elke supermarkten het huismerk
- In buurtwinkels of sociale kruideniers
- Op de markt of rechtstreeks bij de lokale boeren: tegen het einde van de markt kan je vaak deals sluiten met de marktkramers die van hun producten af willen!
- In je eigen moestuin
- Bij de voedselhulp zoals schenkingen, voedselbanken en sociale restaurants.
- Je vindt een overzicht van sociale restaurants per stad of gemeente: typ bijvoorbeeld 'sociaal restaurant Antwerpen' in Google.
FOTO: Tina Dawson