Wat is een jeugdhuis?
Jeugdhuizen zijn ontmoetingsplekken waar alle jongeren welkom zijn. In hoofdzaak vinden er activiteiten plaats voor en door jongeren tussen de 14 en 30 jaar.
Voor én door?
Dat klopt. Jeugdhuizen worden gerund door jongeren zelf, die het jeugdhuis open houden, activiteiten organiseren en hun zotte dromen waar maken.
Maar ook wie gewoon wil komen chillen is welkom.
Voor iedereen?
Ja, voor iedereen. Iedereen tussen 14 en 30 is welkom. Maar in de praktijk durven er ook wel eens mensen komen die jonger of ouder zijn. En dat is geen probleem: zolang jongeren in de meerderheid zijn en zij het zijn die mee bepalen wat de activiteiten zijn, is iedereen welkom.
Dat hangt af van jeugdhuis tot jeugdhuis. Maar je kan er vooral doen wat je wil. Wil je enkel hangen en chillen? Dat kan. Wil je deelnemen aan een workshop? Een wedstrijdje Fifa? Een spelletje Kubb in de ze zomer? Of ga je mee naar een activiteit buiten het jeugdhuis? Dat kan ook.
Misschien heb je een bandje en zoek je een plek om te repeteren of je eerste optreden te geven? Ook dat kan.
Wil je iets organiseren? Een feest? Een workshop? Een optreden? Een platenbeurs? Een quiz? Een rommelmarkt? Doe dat in het jeugdhuis!
In heel wat jeugdhuizen vind je vandaag ook projecten terug rond ondernemerschap of artistieke expressie. Je kan er terecht om je eigen ideeën uit te werken onder begeleiding van mensen die er iets vanaf weten. En je kan er artistieke workshops volgen: zeefdrukken, sounddesign, street art, naaien en breien, you name it!
Jeugdhuizen leven dankzij de vrijwillige inzet van duizenden jongeren. Ook jij kan dus iets betekenen!
- Jonge organisatoren geven mee vorm aan het jeugdhuis. Ze organiseren er alle soorten activiteiten: uitstappen, sport en spel, feestjes, inzamelacties, optredens, quiz, comedy,…
- Kernvrijwilligers zorgen voor de dagelijkse werking van het jeugdhuis. Ze zorgen er voor dat het jeugdhuis open is.
- Bestuurders denken samen met vrijwilligers mee over de dagelijkse werking en de toekomst van het jeugdhuis. Ze zorgen dat de rekeningen kloppen en houden de papieren kant van het jeugdhuis op orde.
- Bezoekers en deelnemers steken misschien niet direct de handen uit de mouwen, toch zijn ze minstens even belangrijk als de andere jongeren in het jeugdhuis. Zonder publiek geen jeugdhuis, zonder jeugdhuis geen publiek.
Een jeugdhuis is in eerste plaats een ontmoetingsplaats voor jongeren. Het is een plaats waar je sowieso welkom bent, ook als je niets consumeert. De bar is voor veel jeugdhuizen een belangrijk middel voor ontmoeting. Maar er zijn ook meer en meer jeugdhuizen zonder bar. In de meeste jeugdhuizen kan je alcohol kopen. Maar net zoals op andere plekken mag alcohol enkel verkocht worden aan wie ouder is dan 16 jaar.
Formaat, de federatie voor jeugdhuizen, pleit voor een beperkt aanbod aan alcoholische dranken en ontraadt de verkoop van alcopops en sterke drank. Daarnaast worden jeugdhuizen ook uitgedaagd om een alcohol- en drugplan op te maken samen met hun leden.