Wat is avondonderwijs?
Wil nog wat bijleren? Dat kan. In Vlaanderen kan iedereen avondonderwijs volgen: of je nu nog in het middelbaar zit, verder studeert, werkzoekend bent of al aan het werk bent.
Je kan avondonderwijs volgen op verschillende niveaus:
- Als je om de een of andere reden je diploma secundair niet hebt gehaald.
- Of je wil alsnog een diploma hoger onderwijs behalen maar je kan niet voltijds studeren.
- Of je wil gewoon je kennis en vaardigheden bijschaven.
Dat kan allemaal. De overheid moedigt het volgen van opleidingen aan en ondersteunt je daarom met opleidingscheques, betaald educatief verlof en tijdskrediet.
Waar kan je avondonderwijs volgen?
- Bij centra voor volwassenenonderwijs kan je talen en beroepsopleidingen volgen. Je kan in een heel aantal CVO’s mits bepaalde voorwaarden ook je diploma secundair behalen.
- Bij Syntra kan je terecht voor opleidingen die gericht zijn op het uitvoeren van een beroep. Ze bieden zowel korte als lange opleidingen aan.
- Ook bij de VDAB kan je terecht voor een groot aantal praktijkgerichte opleidingen. In groep of op afstand.
- Wie moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of andere basisvaardigheden kan terecht bij de centra voor basiseducatie. Ze bieden basisopleidingen in Nederlands, wiskunde, computer,…
- Via de examencommissie van het secundair onderwijs kun je een diploma secundair onderwijs behalen. Dit kan ook voor je 18 jaar als je huisonderwijs volgt.
- Je kunt uiteraard als volwassene ook in het reguliere hoger onderwijs studeren. Dat kan op verschillende manieren: een examencontract, een traject van ‘werkstudent’ of via een flexibel leersysteem (bv. afstandsonderwijs, open universiteit, …). Leer hier alles over levenslang leren.
Twijfel je?
Stap eens binnen bij een Leerwinkel. Daar helpen ze je om een geschikte opleiding in avondonderwijs te vinden.
Check wel even vanaf welke leeftijd dat in jouw buurt kan: in sommige Leerwinkels is dat vanaf 15 jaar, in andere vanaf 18 jaar.
Tip: opleidingscheques
Vraag na bij de VDAB of je recht hebt op opleidingscheques en betaal maar de helft van het inschrijvingsgeld.
Alles weten over opleidingen?
Onderwijskiezer geeft ook heel wat informatie over opleidingen buiten het gewone onderwijs.