Mijn borsten zijn te klein of te groot. Wat kan ik doen?

Ben je niet tevreden met je borsten? Best nog even geduld uitoefenen!

Borsten zijn pas helemaal volgroeid aan het einde van de puberteit. En die verschilt van persoon tot persoon. De regel is: als je 1 jaar niet meer groeit, heb je het einde van de puberteit bereikt. Meestal is dat tussen de leeftijd van 17 en 20 jaar.

Veel meisjes en vrouwen zijn niet tevreden over hun borsten. Toch is het belangrijk je lichaam te aanvaarden zoals het is. Maar:

  • Veroorzaken je borsten echt lichamelijke hinder?
  • Of zijn je twee borsten heel verschillend in grootte?

Dan kan je nadenken over een borstcorrectie.

De eerste stap die je moet zetten is praten met je dokter. Ziet je arts een reden tot correctie? Dan wordt er een dossier naar het ziekenfonds opgemaakt.

Belangrijk:

  • Je laat je borsten best niet aanpassen vóór de leeftijd van 18 jaar of voor je borsten helemaal gevormd zijn.
  • Een borstcorrectie is een grote operatie.
  • Heb je geen goedkeuring van het ziekenfonds? Dan is een borstcorrectie geen noodzaak is voor je lichaam. In dat geval moet je de kosten van de operatie en het herstel zelf betalen. Dat kost al gauw enkele duizenden euro’s.

Borstverkleining

Het ziekenfonds betaalt een borstverkleining alleen terug als de arts aantoont dat de grootte van de borsten 'functionele hinder' veroorzaakt zoals rugpijn, nekpijn, schimmel in de plooi onder de borsten,.... Meestal gebeurt een borstverkleining door huid en een deel van het vet- en klierweefsel van de borst(en) weg te nemen. Meestal doet een plastisch chirurg dat.

Borstvergroting

Een borstvergroting wordt alleen terugbetaald in geval van een heel groot verschil tussen beide borsten. Meestal is die te wijten aan een aangeboren onderontwikkeling van 1 van beide borsten.

Een borstvergroting omwille van PVV (plat van voren), betaalt de ziekteverzekering door de band niet terug.

TEKST: in samenwerking met Dr. Bart Demyttenaere, gynaecoloog-adviserend arts Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten.

FOTO: Houcine Ncib

Nood aan een babbel?

Praat erover