Wat doet de politie na de aangifte of het verhoor?
De politie maakt een proces-verbaal (of PV) op van alle vaststellingen en ondervragingen die ze doet.
Nadat ze haar onderzoek heeft afgerond, stuurt de politie alle bevindingen door naar het parket. Dat leidt het onderzoek naar een misdrijf. Het parket beslist op basis van de ernst van de feiten en de verzamelde bewijzen of het misdrijf voor de rechter moet komen.
Wanneer het parket een proces start, kan je hierover advies vragen aan een jeugdadvocaat. Komt er niets van je aangifte, dan heeft de procureur des Konings de zaak geseponeerd. Dat wil zeggen dat die de zaak niet verder opvolgt of behandelt. Ze wordt geklasseerd. Als de zaak geseponeerd wordt, dan wil dat niet zeggen dat jouw klacht of verhoor niet belangrijk was! Een seponering kan verschillende redenen hebben.
Je kan nog altijd zelf stappen zetten wanneer de zaak geseponeerd is. Hiervoor vraag je best advies aan een jeugdadvocaat.
Een jeugdadvocaat is een advocaat die een extra opleiding over het jeugdrecht volgde. Je kan een jeugdadvocaat uit jouw buurt vinden via deze lijst. Kies bij balie de stad waar jij het dichtstbij woont en vink de rubriek Certificaat bijzondere opleiding jeugdrecht aan.
Een jeugdadvocaat is altijd gratis voor een minderjarige.
Lees er meer over in de folder 'tZitemzo.... bij de politie
Ook als minderjarige kom je soms in aanraking met de politie. Bijvoorbeeld omdat je een verkeersovertreding begaan hebt, als je bestolen werd, wanneer je gecontroleerd wordt tijdens een identiteitscontrole, wanneer je op heterdaad betrapt wordt bij het spuiten van graffiti,… In deze folder leggen we je uit wat de politie doet en op welke manieren je met de politie te maken kan krijgen.
FOTO: Anthony Tyrrell