Ik word als minderjarige verhoord door de politie. Wat moet ik weten?
Word je als minderjarige verhoord door de politie, bijvoorbeeld bij een verkeersovertreding, omdat je bestolen werd, of tijdens een identiteitscontrole? Dan is het goed om te weten wat je rechten zijn:
Mag ik iemand meenemen naar het verhoor?
Dat hangt ervan af:
- Ben je slachtoffer of getuige van een misdrijf en word je verhoord? Dan kan je vragen of je een meerderjarige vertrouwenspersoon mag meebrengen naar dit verhoor.
- Belangrijk: ze moeten dit niet doen, tenzij je slachtoffer of getuige bent van een zwaar misdrijf, zoals slagen en verwondingen, verkrachting of ontvoering. Dan heb je daar recht op en mogen ze alleen weigeren als dit het onderzoek in de problemen brengt.
- Word je verdacht van een misdrijf en daarover verhoord? Dan heb je géén recht op een vertrouwenspersoon.
Je hebt als minderjarige wel altijd het recht om vóór het eerste verhoor te overleggen met een jeugdadvocaat of advocaat. Ook als je verdacht wordt van een misdrijf.
Word je verdacht van een misdrijf waarvoor je in de gevangenis kan terechtkomen? Dan heb je altijd recht op bijstand van je advocaat of jeugdadvocaat tijdens elk verhoor.
Hoe vind ik een (jeugd)advocaat?
Word je uitgenodigd voor verhoor? Contacteer dan zelf vooraf een (jeugd)advocaat zodat die bij je verhoor kan zijn. Dat kan via advocaat.be: vink daar aan "Certificaat bijzondere opleiding jeugdrecht"
Ben je al gearresteerd? Ook dan heb je het recht om zelf een advocaat te kiezen. Maar heb of ken je er geen? Dan neemt de verhoorder contact op met de permanentiedienst van advocaten.
In welke taal moet ik antwoorden tijdens het verhoor?
Je mag in België altijd je eigen taal spreken, in alle delen van het land, ook als dat geen officiële taal is in België.
De politie moet:
- Je verklaring kunnen noteren in jouw taal
- Of jou zelf je verklaring in jouw taal laten schrijven
- Of een tolk inschakelen
Moet ik het proces-verbaal ondertekenen?
Ja, tenzij je niet akkoord gaat met wat erin staat.
Het proces-verbaal is een verslag van het verhoor. Je hebt altijd het recht om dat verslag te lezen voor je het ondertekent.
- Staan er fouten in? Dan moet je dat melden en laten verbeteren of aanvullen.
- Ben je niet akkoord? Dan kan niemand je verplichten te tekenen.
Je hebt, vanaf je 12 jaar, in principe recht op een gratis kopie van je verhoor.