Hoe hou ik het gezellig in de groepschat?
Een groepschat is een goede en handige manier om contact te houden met vrienden of familie. Maar er zijn ook wat valkuilen.
Met deze tips hou je de sfeer erin!
Let op met je emoji's
Een goedbedoeld berichtje kan verkeerd overkomen door een bepaalde emoji.
Controleer altijd even de emoji’s die je hebt gebruikt voor je het berichtje verstuurt. Kan er een dubbele betekenis zijn? Kies dan een andere emoji.
Zo voorkom je dat iemand zich misschien slecht voelt door je berichtje, terwijl je het goed bedoelde.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Niet Nu Laura (@nietnulaura) op
Maak afspraken over wanneer je bereikbaar bent
Het lijkt misschien dat iedereen via de smartphone altijd bereikbaar is, maar dat is niet zo.
Maak afspraken over wanneer je bereikbaar bent en via welk kanaal je de dringende boodschappen wil ontvangen.
Een voorbeeld van zo’n afspraak? "Het is oké is om na 22 uur nog berichtjes te sturen. Maar het is geen probleem als er pas de volgende dag een antwoord komt. En is het dringend? Bel mij dan op."
Geef elk kanaal zijn eigen functie
Er zijn veel kanalen die je kan gebruiken om te chatten of te bellen. Daardoor kan het wel eens een grote soep worden. Maak daarom afspraken over wat er op welk kanaal thuishoort.
Een voorbeeld: memes plaatsen we in de Facebookgroep, discussies voeren we via Skype en dringende zaken sturen we door via Whatsapp.
Ga pesten tegen
De drempel om lelijke dingen tegen elkaar te zeggen is lager online. Stuurt iemand zo'n berichtje in de groepschat? Ga er dan tegenin. Zeg dat jullie zo’n gedrag niet tolereren en dat je het graag leuk houdt.
Ook als je niet direct betrokken bent in het gesprek is het belangrijk om in te grijpen. Als omstaander heb je een verantwoordelijkheid en ga je dus ook in tegen het pestgedrag.