Ben ik een jonge mantelzorger?

Je bent een jonge mantelzorger wanneer je jonger bent dan 25 en zorgt voor iemand in je omgeving met

  • een chronische of langdurige ziekte
  • een beperking
  • mentale problemen
  • een verslaving

De persoon waarvoor je zorgt, kan iedereen zijn waarmee je een band hebt.

Bijvoorbeeld:

  • je ouder die een beperking heeft
  • je broer of zus met autisme
  • een vriend(in) met kanker
  • ...

Misschien help je hen door te koken, schoon te maken, medicijnen te geven, of nog iets anders. Voor een mantelzorger is dat geen job waarvoor die betaald wordt.

Ik help mee. Is dat niet normaal?

Soms merk je niet eens dat je een mantelzorger bent. Misschien voelt het gewoon normaal om te helpen.

Iedereen helpt wel eens thuis, bij familie, bij vrienden, ... Bijvoorbeeld met de afwas doen, je kamer opruimen of het gras maaien. Maar zorg je specifiek voor een andere persoon die een ziekte, verslaving, mentale problemen, of een beperking heeft? Dat is iets anders.

Voel je je soms verantwoordelijk voor hoe het met hen gaat? Dan ben je misschien wel een jonge mantelzorger.

Mijn mama heeft de griep. Daardoor doe ik deze week de boodschappen en kook ik. Ben ik dan een mantelzorger?

Nee. Je bent jonge mantelzorger als de persoon waarvoor je zorgt langer dan drie maanden ziek is, een verslaving, beperking en/of psychische kwetsbaarheid heeft. 

Mijn beste vriend heeft een depressie en donkere gedachten. Op school praten we elke pauze. 's Avonds bel ik altijd even om te weten of hij oké is. Ik maak mij veel zorgen. Ik kan me ook moeilijk concentreren op school. Ben ik een mantelzorger?

Ja, je bent een jonge mantelzorger, want

  • je maakt je veel zorgen om iemand
  • en je probeert die persoon te helpen om zich beter te voelen. Bijvoorbeeld door veel te luisteren naar iemands zorgen.
Mijn nonkel is verslaafd aan drank. Ik ga na school bijna elke dag langs om te kijken of hij oké is. Ben ik een mantelzorger?

Ja, je bent een jonge mantelzorger. Je maakt je ongetwijfeld veel zorgen over je nonkel en gaat veel bij hem langs. Dat is zorgen voor iemand en maakt van jou een mantelzorger.

Het is zwaar. Wat nu?

Het kan zwaar zijn om te zorgen voor iemand anders, zeker als je nog jong bent. Misschien voel je je anders en alleen in jouw zorgen?

Weet dat je nooit alleen bent, ook als het zo voelt. 1 op 5 kinderen en jongeren zijn jonge mantelzorger.

1. Gun jezelf rust

Het is belangrijk om ook aan jezelf te denken. Doe dingen die je leuk vindt en die je ontspannen. Bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren of afspreken met vrienden.

Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Zeggen dat het (soms) teveel is, is belangrijk om het vol te kunnen houden.

2. Leer andere jonge mantelzorgers kennen

Voel je je gefrustreerd, boos of machteloos? Schaam je je soms een beetje over de situatie? Dat is normaal.

Andere jonge mantelzorgers ontmoeten helpt! Zij begrijpen jou, vaak al zonder woorden.

Neem een kijkje bij deze organisaties.

  • ZoJong: speciaal voor en door jonge mantelzorgers. Via hen kom je in contact met andere jonge mantelzorgers. Ze hebben ook een toffe online community.
  • Familieplatform: activiteiten en info voor jongeren onder de 18 jaar.
  • Similes: voor jongeren vanaf 18 jaar. Ze hebben info en steun voor mantelzorgers.

"Ik zorg al een paar jaar mee voor mijn broer die autisme heeft. Soms voel ik me schuldig als ik met vrienden afspreek, omdat ik denk dat ik thuis had moeten helpen en er voor hem moet zijn. Pas toen ik over jonge mantelzorgers hoorde, besefte ik dat ik er ook één ben."

Sarah, 15 jaar

"Ik vond het lastig om over mijn situatie te praten, omdat ik me schaamde dat mijn vader verslaafd is. Toen ik andere jonge mantelzorgers ontmoette, merkte ik dat zij begrepen hoe ik me voelde. Het heeft me enorm geholpen."

Ali, 17 jaar

"Ik zorg voor mijn oma die dementie heeft. Soms voelt het als te veel. Sinds een jaar heb ik heb geleerd om tijd voor mezelf te nemen. Muziek luisteren en 'nee' zeggen helpt me om te ontspannen zodat ik niet over mijn grenzen ga."

Daan, 19 jaar

"Mijn mama heeft een depressie en ik help haar vaak met kleine klusjes in huis en zorg mee voor mijn zusje. Soms is het zwaar, maar ik wist niet dat ik een jonge mantelzorger was. Nu begrijp ik beter waarom ik soms moe ben en dat het oké is om hulp te vragen."

Yusuf, 10 jaar

Nood aan een babbel?

Praat erover