Waarom is nieuws niet overal hetzelfde?
Het nieuws is niet in elk land hetzelfde en dat kan soms frustrerend zijn.
Waarom komen bepaalde betogingen, aanvallen en wetenschappelijke inzichten niet in de Belgische pers? En waarom wordt nieuws soms anders verteld?
Dat komt door:
1. Blik van de journalist
Journalisten brengen nieuws altijd vanuit een bepaalde invalshoek. Journalisten uit een ander land focussen bijvoorbeeld op andere dingen in hetzelfde verhaal, omdat die relevanter zijn voor hun publiek.
Voorbeeld: stel dat de Rode Duivels tegen een andere ploeg voetballen, dan zal een Belgische journalist focussen op België.
Hebben de Rode Duivels gewonnen? Dan zal die foto’s van juichende supporters gebruiken in plaats van droevige supporters te tonen van de andere ploeg.
2. Culturele en politieke verschillen
Verschillende landen hebben ook verschillende culturen, achtergronden, normen, waarden en journalistieke regels.
In sommige landen is het bijvoorbeeld verboden om nieuws te maken over politiek. Er zal in België dus veel meer nieuws zijn over politiek, dan in een land waar dat niet mag.
Een ander voorbeeld: in de VS is baseball een super populaire sport en krijgt die dus veel aandacht, maar dat gebeurt bijna nooit in de Belgische pers.
3. Mediabedrijf
Landen hebben verschillende mediasystemen.
In België is er bijvoorbeeld een publieke omroep, maar er zijn ook commerciële mediabedrijven. De verschillen in mediasystemen zorgen ook voor verschillen in hoe nieuws gebracht wordt.
4. Verschillende bronnen
Soms gebruiken buitenlandse nieuwsmedia andere bronnen. Andere getuigenissen, experts en informatiebronnen zorgen voor ander nieuws.
5. Verwachtingen van het publiek
Media passen soms hun nieuws aan op wat hun publiek verwacht.
Nws.nws.nws maakt nieuws voor jongeren en past hun nieuws daarop ook aan. Ze zullen bijvoorbeeld meer aandacht hebben voor wat er leeft bij jongeren.
Een krant zoals De Tijd richt zich op zakenmensen en zal dus vooral financieel en economisch nieuws delen.