Wat doet de bank met mijn geld?
Stort je geld op een rekening bij een bank? Dan staat je geld niet stil.
De bank houdt achter de schermen maar een deeltje van dat geld echt bij. Jij merkt daar niets van. Je geld lijkt nog op je rekening te staan en je gebruikt nog gewoon je bankkaart om te betalen.
Maar ondertussen gebruikt de bank jouw geld (en dat van anderen) om in bedrijven te investeren of hen leningen te geven. Investeren betekent dat ze geld steken in projecten of bedrijven die goed draaien. Zo krijgt je bank mee een deel van de winst van die bedrijven.
Waar kan de bank mijn geld in steken?
Een bank kan je geld steken in groene energie of andere duurzame projecten. Dat zijn bijvoorbeeld projecten die goed zijn voor het milieu of rekening houden met de mensenrechten.
Maar de bank kan je geld ook steken in:
- Wapenbedrijven
- Fossiele brandstoffen (olie- en gasbedrijven)
- Bedrijven die mensenrechten schenden
- Plastic
- ...
Misschien wil je helemaal niet dat de bank daarvoor je geld gebruikt.
Waar je bank je geld in steekt, kan gevolgen hebben voor de toekomst.
Hoe weet ik waar de bank mijn geld in steekt?
Banken investeren in bedrijven en projecten volgens hun investeringsbeleid. Dat zijn de regels die bepalen hoe en waar een bank geld in zal investeren.
Via Bankwijzer van FairFin zie je hoe jouw bank scoort op thema's zoals:
- Klimaat
- Mensenrechten
- Corruptie bestrijden
- ...
Scoort jouw bank groen op bijvoorbeeld 'corruptie bestrijden'? Dan is je bank volgens FairFin duurzaam bezig voor dat thema.
Scoort je bank rood op bijvoorbeeld 'klimaatverandering tegengaan'? Dan steekt je bank geld in schadelijke projecten en bedrijven voor het klimaat.
Let op! Bankwijzer toont niet alle banken. Het geeft enkel enkel een overzicht van de banken in Belgiƫ met de meeste klanten en enkele duurzame banken.
Wat als ik niet akkoord ga met waar mijn bank geld in steekt?
Zie je via Bankwijzer dat je bank iets met je geld doet waar je niet achter staat? Laat dan weten dat je het niet eens bent en stuur een klacht naar jouw bank.
Past de bank zijn beleid niet aan na je klacht? Dan kan je ook altijd overstappen naar een meer duurzame bank. Die kan je ook vinden via Bankwijzer. Laat je oude bank wel weten waarom je die verlaat.
Ik wil meer doen. Wat kan ik doen?
Neem een kijkje op de website van FairFin en ontdek wat jij kan doen.
FairFin wil dat de politiek haar verantwoordelijkheid opneemt en strengere regels maakt voor de bankensector. Zo willen ze alle banken aanmoedigen om duurzaam te investeren.
FOTO: Armando Arauz