Hoe verspreiden complottheorieën zich?

Complottheorieën zijn zeker niet nieuw, maar vandaag verspreiden ze zich wel veel sneller dan vroeger. Hoe komt dat?

1. Nieuwe vormen: filmpjes, foto's, memes ...

Vroeger waren complottheorieën vooral geschreven teksten. Nu zie je ze ook vaak in filmpjes, artikels met indrukwekkende foto’s, boeken en zelfs memes.

Deze vormen passen beter op sociale media dan lange teksten. Een complottheorie in een meme zal veel meer aandacht krijgen op sociale media dan een artikel in je lokale krant.

2. Algoritmes van social media

Algoritmes (een soort wiskundige berekeningen) bepalen wat we te zien krijgen in onze tijdlijn. Het doel van algoritmes is om ons informatie te tonen die we interessant zullen vinden.

Daarom stellen ze zich verschillende vragen:

  • Wat heb je vroeger allemaal bekeken?
  • Op welke inhoud klikken je vrienden?
  • Welke artikels en filmpjes zijn er op dit moment populair?

Om een antwoord te vinden op die vragen, kijken algoritmes naar likes, reacties en het aantal keer dat een bericht gedeeld werd.

Complottheorieën wekken vaak hevige emoties op en krijgen veel reacties. Precies daarom is de kans groot dat je complottheorieën in je tijdlijn ziet verschijnen.

En als iets populair is online, belandt het ook vaak in de krant of op tv.

Waarom verspreiden mensen complottheorieën?

Mensen kunnen niet goed leven met onzekerheid, we hebben graag een antwoord op onze vragen. Complottheorieën geven vaak een antwoord op deze onbeantwoorde vragen, dat maakt ze zo aantrekkelijk.

Maar soms worden complottheorieën ook bewust verspreid. Dan willen die theorieën vooral mensen tegen elkaar op zetten of mensen van mening laten veranderen.

Zie ook: Hoe herken ik een complottheorie?