Waarom eet je vegetarisch of veganistisch?

Elke vegetariër heeft zijn eigen reden om geen vlees en vis te eten. Nieuwsgierig? Vraag ernaar!

Voor de dieren

Vegetariërs vinden het niet oké dat mensen dieren kweken en slachten om ze dan op te eten. Voor melk en eieren hoef je geen dieren te slachten. Toch eten veganisten dit ook niet, omdat de koeien en kippen vaak slecht behandeld worden.

We spreken over ‘ethische redenen’.

Voor de planeet

Om vlees te maken is er heel veel water nodig: 15 000 liter water voor één kilo biefstuk. Voor één kilo aardappelen is dat 500 liter.

Koeien stoten ook methaangassen uit. Dat is een broeikasgas dat bijdraagt tot de opwarming van de aarde.

De veeteelt neemt ook veel grond in beslag. Grote stukken bos worden gekapt om plaats te maken voor de dieren of hun voeder. De mest van de dieren vervuilt de bodem.

Dit zijn ‘ecologische’ redenen om vegetarisch of veganistisch te eten.

Voor je gezondheid

Te veel vlees en vis eten is ongezond. Vegetariërs en veganisten zouden minder kans hebben op kanker, overgewicht en hartproblemen. 

Zijn veganisten sowieso gezond? Goeie vraag!

Voor andere mensen

Elke dag hebben miljoenen mensen honger. Toch hebben we genoeg eten om hen te voeden. Maar dat eten gaat naar de koeien, varkens en kippen. Door minder vlees te eten, kunnen we meer mensen voeden.

Deze 'humanistische redenen' worden soms vergeten.

Ook eens proberen?

Vegetarisch of veganistisch eten? Het wordt steeds gemakkelijker!