Hoe herken ik fake news?
Lees je een bericht en wil je weten of het fake news is? Hou dan deze tips in je achterhoofd:
1. Check je bron
Ken je de bron of auteur? Of heb je er nog nooit van gehoord? Probeer de bron eens te googelen en kijk wat het internet erover zegt.
Tip: bij deze bronnen vind je betrouwbaar nieuws
2. Kijk verder dan de titel
Titels bij artikels zijn vaak sensationeel, bedoeld om emoties bij je uit te lokken. Dat kan angst zijn, maar ook woede, verwondering …
Laat je nooit leiden door de titel alleen. Controleer ook of de titel overeenkomt met de inhoud van het artikel.
Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo.
3. Bekijk ook foto, tekst en datum
Staat er een heftige of wazige foto bij het bericht? Zie je allerlei spelfouten in de tekst? Worden er geen of rare bronnen vermeld? Is het een oud artikel? Alarm: fake news!
4. Denk na over de bedoeling van de auteur
Twijfel je of het fake news is, probeer dan eens te bedenken waarom de auteur dit zou schrijven. Is het reclame? Is het om te lachen? Is het om te shockeren? Dan zou het wel eens fake news kunnen zijn.
5. Zoek andere bronnen en controleer de links
Vind je dezelfde informatie ook terug bij een andere bron? Als je dezelfde informatie vindt bij meerdere bronnen, dan is het bericht waarschijnlijk betrouwbaar.
Verwijst het artikel naar andere bronnen? Controleer dan zeker ook of die betrouwbaar zijn en hetzelfde zeggen dan het artikel.
Twijfel je? Deel fake news niet
Twijfel je na deze checks nog steeds of het nu gaat om fake news of niet? Dan deel je het bericht beter niet. Door het bericht te liken, te delen of erop te reageren vergroot je de kans dat het bericht in de tijdlijn of feed van anderen verschijnt.
Kijk eens samen met ouders of voogden
Kijk eens samen met je ouders of voogden naar het nieuws waarover je twijfelt. Misschien kunnen zij wel helpen, of kunnen jullie samen zoeken naar andere betrouwbare bronnen.
FOTO: Thom Holmes